img_0996.jpg

Puolalaiset 15 PgDW PRZEDSWIT ryhmään kuuluvat Kasia Rydelin, Kasia Bieronin, Kasia Bartochowskan, Kasia Pacuolskan, Ula Grzywnan, Dorota Ostrowskan, Monika Dabrowskan ja Ania Hajdukin kertovat Halmeniemen kylän kotisivuilla (www.halmeniemi.info):

Ryhmän tarkoituksena oli tehdä viisi päivää vapaaehtoistöitä. Puolalaiset osallistuivatkin kunnostustalkoisiin niin koululla kuin seurantalolla Halmelassa ja yksityisissä kodeissakin. Lisäksi he ilahduttivat ihmisiä Vanosen kesätorilla, Halmeniemen maa- ja kotitalousseuran 90 -vuotisjuhlissa ja Vanosen rukoushuoneella laulamalla kitaran säestyksellä.

Viiteen päivään mahtui myäs paljon suomalaiseen kulttuuriin tutustumista; saunomisesta ja vastojen sekä tuohisormuksen tekemisestä Repoveden kansallispuistoon tehtyyn retkeen sekä perinneruokien maisteluun. Pertunmaalla he tapasivat paikallisia partiolaisia.

- Monet asiat ovat yllättäneet meidät täällä. Ennen kaikkea turvallisuus, luonnon puhtaus ja yhteisöllisyys. Esimerkiksi pyörät voi huoletta jättää lukitsematta pihoille, eikä muutenkaan ole vaaraa tulla ryöstetyksi. Metsää ja järviä on todella paljon ja vesi on myös juomakelpoista. Sellainen on meille Puolassa kasvaneille täysin uskomatonta. Lisäksi yhteisöllisyys on hämmästyttävää. Voisi sanoa, että kaikki suomalaiset, jotka olemme tavanneet, ovat kuin partiolaisia. Heillä on yhteisiä päämääriä, joita he päämäärätietoisesti ja rauhallisesti toteuttavat. Toisista ihmisestä välitetään oikeasti ja tuntuukin, niin kuin tämä olisi suuri perhe.

Pienet asiat, kuten varustetaso niin kodeissa kuin yhteisissä tiloissakin herätti myös ihastusta.

- Saunojen ja lipputankojen määrä on hämmästyttävä, Kasia Bartochowska ja Kasia Rydel naurahtavat.

Matkanjohtajana toiminut Kasia Bieron tiivistää ryhmän terveiset lopuksi:

- Teidän on syytä olla ylpeitä, niin itsestänne, kuin alueesta jossa asutte. Emme osaa varmasti korostaa tarpeeksi sitä, kuinka kiitollisia olemme, että saimme olla osa tätä yhteisöä ja tutustua asuinympäristöönne, Kasia sanoo vilpittämästi.

Photo album created with Web Album Generator