Pertun Tähkäpartio ry

yla1152.jpg
partiologo

Etusivu

Tapahtumakalenteri

Yhteystiedot

Linkit

Arkisto

PARTIOTOIMINTAA ? PERTUNMAALLA ?

Tehdäänkö siellä niitä solmuja?

Partiotoiminnan aloittaminen täällä Pertunmaalla oli kyllä käynyt mielessäni jo aikaisemmin. Olinhan itse toiminut partiossa nuorena ja siinä oppinut liikkumaan luonnossa, tuntemaan ystävyyttä, kantamaan vastuuta ja ajattelemaan kansainvälisesti: juuri sellaisia asioita, joita toivoisin että omatkin lapseni oppisivat. Aloite toiminnan käynnistämiseksi tuli kuitenkin puutyöyrittäjä Timo Kaihilalta, joka toi asian esille Lions-klubin piirissä. Klubi asetti työryhmän ajamaan asiaa ja myönsi meille myöhemmin myös alkurahoitusta.

Tiedotustilaisuus partiotoiminnasta järjestettiin viime vuoden huhtikuussa, mutta silloin satuin olemaan Juvalla kylätoimintakokouksessa. Sitten vierähtikin aikaa lokakuuhun asti, jolloin kirkkoherramme Pentti Haverinen värväsi minut lippukunnan alkuvaiheen vetäjäksi. Perustava kokous pidettiin marraskuussa ja paikalla oli jo iso joukko malttamattomia nuoria. Lippukunnalle saatiin äänestettyä nimi: Pertun Tähkäpartio sekä säännöt ja hallitus.

Hallituksessa on mukana kunnasta vapaa-aikasihteeri, seurakunnasta kirkkoherra ja Lionsista aktiivijäseniä. Tämä yhteistyöverkosto on ollut tuki ja turva lippukunnan alkuun lähdössä. Tiedotteita on jaettu koulujen kautta ja muutenkin on tiedotettu melko aktiivisesti toiminnasta ja partiotoiminnan tavoitteista. Piiristä eli Etelä-Savon Partiolaisista olemme saaneet neuvoja ja piiri lupautui myös kustantamaan kahden johtajan Pj-kurssit. Suomen Partiolaisista saatiin laatikollinen kirjoja ja lehtiä eli uusien lippukuntien ns. sytykepaketti. Laajan partioperheen jäsenenä on turvallinen olo, vaikka rahaa ja tavaraa ei vielä ole kertynyt selustatueksi.

Lippukunnan varapuheenjohtajaksi tuli Tuula Vuorikoski ja vedämme yhdessä myös vartio-osastoa. Sattumoisin Tuulan vanhin poika ja minun vanhin tyttäreni toimivat nyt vartionjohtajina.

Palaute ja yhteydenotot >>>

Takaisin pääsivulle >>>

Vartio-osasto saikin rivakan lähdön, kun mäntyharjulaiset Maria Lahti ja Tarja Nupponen järjestivät innostavan kurssin tuleville vartionjohtajille. Kahtena viikonloppuna käytiin läpi partiotoiminnan eri alueita kokouksien vetämisestä (teoriaopetusta) kamiinateltassa yöpymiseen (käytäntökin tuli tutuksi). Varsinainen vartiotoiminta käynnistyi tammikuun alussa neljän vartion voimin. Vartionjohtajamme ovat vasta 13-14-vuotiaita, mutta ah niin pippurisia (vaikka hävisivätkin juvalaisia vastaan Ristiinan sählyturnauksessa). Ensimmäisten viikkojen toiminta onkin ollut aktiivista ja uusia vartiolaisia on tullut mukaan niin, että ainakin toinen poikavartio olisi kohta jaettava.

Pertunmaa on pieni maatalousvaltainen kunta. 1950-luvulla täällä toimineesta Sinipartiosta kukaan ei ole mukana nykyisessä toiminnassa ja muutenkin meitä on vain muutama entinen partiolainen. Aiemmin mainittujen Timon, Tuulan ja minun lisäksi Tiina Höltällä on partiosta ja partiotoiminnan vetämisestä kokemusta. Ja niin kuin meille muillekin, niin Tiinalle on kertynyt monia muitakin yhdistystoiminnan luottamustehtäviä (aina valmiina!). Tiina kuitenkin lupautui sudenpentuosaston vetäjäksi ja opasti alkuun meidän kolmen vilkkaan sudenpentulauman vetäjät. Kaikkiaan neljässä vartiossa ja kolmessa sudenpentulaumassa on nyt viiden viikon jälkeen aktiivisesti mukana noin 60 nuorta eli yli neljännes kuntamme peruskoululaisista.

Toistaiseksi olemme kokoontuneet paikallisen nuorisotalon kahviohuoneessa. Kunnasta on kyllä luvattu meille omiakin tiloja ja kunhan asiaa pallotellaan eri lautakuntien ja virkamiesten välillä jonkun aikaa, niin ehkä valmistakin rupeaa tulemaan.

Seuraavaksi on sitten suunnitteilla suuri lupauksenantotilaisuus kirkossa muistelemispäivänä 22.2 ja sitten Olen vakuuttunut siitä, että kuulette Pertun Tähkäpartiosta pian vielä lisää!

Henrik Hausen